Det här är verkligen dom godaste bullarna jag har gjort. Dom tog lite tid, men det var det värt för så saftiga och goda som dom var! Jag valde att göra två varianter, en med pärlsocker och en som enbart penslades med ägg innan gräddning och innan den ska ätas penslar man smält smör på och doppar i strösocker. Surdegen ger bullarna en stadigare struktur efter bakning men också saftigare. Surdeg gör att bakverken håller lite längre med och blir inte sådär ” brödiga” som jag skulle kalla det efter ett tag 🙂
Ni måste testa dessa drömbullar! Receptet ger ca 25-30 bullar.
- 500 g mjölk
- 1100 g vetemjöl special
- 200 g socker
- 200 g smör/ margarin (rumstempererat)
- 30 g röd jäst
- 20 g malen kardemumma
- 10 g salt
- 50 g surdeg ( jag änvände en på råg & vete, du hittar receptet Här )
Fyllning
- 250 g smör
- 250 g socker
- kanel
Gör såhär!
- Häll alla ingredienser i degblandaren.
- Kör först degen i ca 3 minuter på långsam hastighet.
- Öka sedan hastigheten och kör i ca 7 minuter till.
- Gör ett glutenprov för att se om degen är klar. Ta en degbit, rulla till en boll och se om du kan dra ut en tunn hinna mellan fingrarna utan att den spricker. Om hinnan spricker, kör degen några minuter till.
- Kavla ut degen till en rektangel ca 60 x 40 centimeter.
- Blanda smöret och sockret till fyllningen och bred på det. Se till att hela degen blir täckt.
- Strö över kanel.
- Vik långsidorna på degen ”på tre” in mot mitten.
- Skär remsor som är ca 30 centimeter långa och 1-1,5 centimeter breda.
- Snurra ihop remsan till en knut. Du twistar den och sen knyter du ihop den.
- Låt bullarna jäsa på en plåt under bakduk i ca 2 timmar.
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Garnering
- Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. ( eller som min andra variant )
- Sänk ugnen till 200 grader och grädda bullarna i ca 15 minuter tills de är gyllenbruna.