Crazy Housewife

Surdegsgrund!

Surdeg går att göra på en mängd olika sätt, såhär gjorde jag min som fungerade helt utmärkt.
 

 
Dag 1. 
0,5 dl rågsikt
0,5 dl vetemjöl
1 dl ljummet vatten
 
Dag 2.
0,5 dl rågsikt
0,5 dl vetemjöl
1 dl ljummet vatten
 
Dag 3.
0,5 dl rågsikt
0,5 dl vetemjöl
1 dl ljummet vatten
 
Ha burken framme i en ren glasburk med locket på glänt så det kommer in syre.
Efter dag ett ska den ha börjat jäsa lite och det ska ha blivit lite bubblor på ytan. Konsistensen ska vara som tjock pannkakssmet och vaje dag du ” matar den” ska det finnas lite bubblor på ytan, då vet du att den lever!
 
Sen kan du förvara den i kylskåpet med locket stängt men dagen innan du bakar ska du tagit fram den och ”matat” den så att surdegen aktiveras innan bakning. 
 
Så varför surdeg? Det ger brödet en god smak samt en härlig saftighet och inte alls så smuligt som bröd på enbart jäst kan bli. Det sänker även brödets GI vilket innebär att det ger ett jämnare blodsocker och ett långsammare upptag av kroppen. 
 
Skulle det bildas vätska på ytan behöver de inte betyda döden för din surdeg, lukta på den…luktar den syrligt eller vill du kräkas? Är det det sistnämda, ja då kanske det är bättre att göra en ny men är det bara syrligt som sur deg helt enkelt så kan du minska lite på vattenmängden nästa gång du matar den. 
 
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats