Crazy Housewife

Doptårtan till Tuva-Li , Recept

thumbnail_PSX_20160907_102606

 

Doptårtan vi hade till Tuva-Li´s dop blev mycket uppskattad av gästerna och oj så mycket tid dekorationerna tog men det är alltid lika värt det när man får se slutresultatet 🙂

Jag gjorde fem rosa tårtor fyllda med vaniljkräm, jordgubbsmousse som var täckta med ahlgrensbilar grädde/fluff och dekorerade med en platta sugerpaste och hårda sockerblommor av flowerpaste, målade med ätbar färg och gitter 🙂

Vaniljkrämen blev dessvärre en köpt variant pågrund av tidsbrist 🙂

En ros tog ca 20 min, sammanlagt gjorde jag straxt över 40 blommor…behöver jag säga mer om det? 😉 Mer om blommorna kommer i ett enskilt inlägg!

thumbnail_PSX_20160927_101233

 

 

TÅRTBOTTEN, 24-26 cm 

  • 5 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl potatismjöl
  • 2 1/2 tsk bakpulver
  • 1-2 tsk vaniljsocker
UGN: 175 grader

Förbered en springform genom att smörja den med smör på sidorna av formen och i botten för att sedan sätta fast bakplåtspapper på allt.

Vispa äggen och sockret ljust och pösigt, låt det ta en stund. Minst 5 min.

Tillsätt de torra ingredienserna, en i taget, under fortsatt vispning på lägsta eller ta en handvisp/slev..liknande! Var i vilket fall rädd om luften i smeten 🙂

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 -40 minuter men det är beroende på ugnen. Min är ny och jag har den inne ca 32 min då är den perfekt 🙂 Använd gärna en provsticka, är den torr när den kommer ut är tårtbotten färdig.
Skulle den vara toppig när den kommer ut så ta en handduk medans den är varm och tryck till på toppen lite, eller vänd på tårtan efter den svalnat en aning.
Det här receptet är det bästa jag provat när det kommer till tårtbottnar, den blir luftig, slät och stadig.
Jag gjorde efter receptet ovan till min form på 26 cm och anser att det var lagom till en tårta som ska delas på 3, det blir ca straxt öer 1 cm tjocka bottnar då.
thumbnail_20160720_135812
JORDGUBBSMOUSSE , lagom till ett lager i tårtan i storleken ovan. 
  • 200 gram jordgubbar (frysta går bra)
  • 0,75 dl socker
  • 4 blad gelatin
  • 2,5 dl vispgrädde
Lägg gelatinet i blöt i ca 5 minuter . Koka upp jordgubbar och socker och låt det puttra i ca 3 minuter .Ta kastrullen från plattan och mixa jordgubbarna till en slät puré. Smält gelatinet i den varma purén och låt sedan svalna så gott som helt i kylen . Vispa grädden och vänd nerden kylda jordgubbspurén i vispgrädden. Låt stelna i kylen i ca 2 timmar eller över natten.

AHLGRENSBILARFLUFF, lagom till ett lager i tårtan i storleken ovan. 

  • 60 g bilar
  • 3 dl vispgrädde
Klipp sönder bilarna och sätt grädden på en platta och värm på medelvärme, häll i bilarna och rör…och rör ..och rör. Grädden ska bara bli ljummen/varm absolut INTE koka. Men ha tålamod, tillslut smälter bilarna. Ställ sedan i kylen när den svalnat en aning och låt stå till nästa dag.
På dag två vispar du upp den som vanligt, den har då blivit ganska stabbig av godisets gelatin så du kan spä den lite med ovispad grädde om du önskar lösare. Samt färga, annars är den bara vit 🙂
Jag kommer inte använda ahlgrensbilargrädde att dekorera tårta med igen, grädde blir lite vattningt efter ett tag. Så jag rekommenderar att använda den som fyllning i tårta och om man vill dekorera med en stabil och bra kräm utanpå tårtan rekommenderar jag Marängsmörkräm, jag kan återkommer i ett annat inlägg med det receptet.
thumbnail_PSX_20160907_102023
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats