Crazy Housewife

Citronmarängpaj

PSX_20160327_191513

Min första citronmarängpaj, en variant där Lemoncurden inte bakas. Den blev väldigt god! Nästa gång ska jag testa ett recept där man bakar ihop lemoncurden lite mer med botten och marängen för ett fastare resultat. Älska citronefterrätter! 😀

Pajdeg: 

120 g rumstempererat smör

1 dl florsocker (1 dl)

3 dl vetemjöl

1 äggula

100 g vit choklad, till botten när den är klar. 

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter.  Klä en pajform ca 24 cm diameter ända upp på kanterna, skär bort överflödig deg och nagga bottnen med en gaffel. Grädda bottnen mitt i ugnen tills den fått en fin färg, i 13–15 minuter. Låt svalna. Smält den vita chokladen ( går bra i mikron ) och pensla ett tunt lager över hela bottnen.

Citronkräm

125 g färskpressad citronsaft

2 dl strösocker

125 g vatten (11⁄4 dl)

100 g vatten

½ dl maizena majsstärkelse

2 äggula

40 g smör

Citronkräm: Koka upp citronsaft, socker och 125 gram vatten i en kastrull. Rör under tiden ihop 100 gram vatten, maizena och äggulor i en bunke. Rör ner den varma vätskan i bunken och blanda väl. Häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen och värm upp krämen under omrörning tills den börjar tjockna. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret i bitar och rör om tills smöret har smält. Låt svalna.

Italiensk maräng:

4 äggvitor

75 g vatten

210 g strösocker

Vispa äggvitan till ett hårt skum i en bunke. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa så tills marängen är ljummen.

Bred ut citronkrämen i pajskalet och låt stå i frysen i 1 timme. Toppa med marängen och bränn av den med en gasbrännare eller ställ in i ugnen några minuter på grill tills marängen fått fin färg.

Jag rekommenderar att kyla ner pajen ordentligt innan den serveras så att citronen sätter sig ordentligt med pajdegen.

Gott att äta ihop med lite lättgrädde 😉 Men går utmärkt utan också då den är saftig och god i sig själv!

PSX_20160328_154215

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats