Crazy Housewife

Tårta med ahlgrensbilar & jordgubbsmousse

 
Jag gjorde två stycken tårtor till helgens 40-års kalas för min bror som innehöll ett lager ahlgrensbilarmousse och ett lager jordgubbsmousse. Runt tårtan hade jag ett lager marängsmörkräm och på toppen en rinnande chokladganache samt fem virvlar med ahlgrensbilarmousse. Tårtan bestod av tre lager varav mitten lagret var av en chokladbotten. Den fick 10 av 10! Jag kan verkligen rekomendera ahlgrensbilarmousse ( eller fluff som en del kallar det ) jag trodde den skulle bli gräsligt söt men den blev bara god och tillsammans med en fruktig jordgubbsfyllning och ett lager mörk choklad på toppen så blev det en väldigt bra samkkombination. 
 
Marängsmörkräm hittar ni recept på här —> Marängsmörkräm <– Jag färgade den med en gelfärg för att inte

 

få vätska i smeten som det annars blir av vannlig karamellfärg. Fördelarna med kombinationen maräng och smörkräm är att man slipper den annars bara väldigt smöriga smaken som är på smörkräm plus att den blir fylligare och håller sin form när man ”spacklat” eller spritsat ut den t.ex på cupcakes. Men det är viktigt att du använder smör, inte margarin.

 
Ahlgrensbilarmousse ( lagom mängd till ett lager tårta upp till 26 cm diameter )
 
  • 60 g bilar
  • 3 dl vispgrädde 
 
Klipp sönder bilarna och sätt grädden på en platta och värm på medelvärme, häll i bilarna och rör…och rör ..och rör. Grädden ska bara bli ljummen/varm absolut INTE koka. Men ha tålamod, tillslut smälter bilarna. Ställ sedan i kylen när den svalnat en aning och låt stå till nästa dag. 
 
På dag två vispar du upp den som vanligt, den har då blivit ganska stabbig av godisets gelatin så du kan spä den lite med ovispad grädde om du önskar lösare. Samt färga, annars är den bara vit 🙂 
 
 
 
Jordgubbsmousse ( lagom mängd till ett lager tårta upp till 26 cm diameter )
 
  • 200 gram jordgubbar (frysta går bra)
  • 0,75 dl socker
  • 4 blad gelatin
  • 2,5 dl vispgrädde
 
Lägg gelatinet i blöt i ca 5 minuter . Koka upp jordgubbar och socker och låt det puttra i ca 3 minuter .Ta kastrullen från plattan och mixa jordgubbarna till en slät puré. Smält gelatinet i den varma purén och låt sedan svalna så gott som helt i kylen . Vispa grädden och vänd nerden kylda jordgubbspurén i vispgrädden. Låt stelna i kylen i ca 2 timmar eller över natten. 
 
 
 
Chokladganache
 
100 g choklad ( 70% är gott att bryta allt sött med! )
Ovispad grädde
1-2 msk smör
 
Smält chokladen och rör ner ovispad grädde till den tjocklek du vill ha. ( Det ska inte koka )  Jag valde en ganska tunn chokladganache eftersom den ska rinna ner längs med sidorna. När du fått en bra tjocklek så rör ner 1-2 msk smör och drar kastrullen av plattan och låt svalna ganska mycket i rumstemperatur innan du använder den på tårtan. 
 
 
Tips! Lägg ihop tårtbottnarna med fyllningarna en eller två dagar innan och dekorera samma dag!
 
 
 
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats