En kaka som är gjord på en osötad deg men som får sin sötma från det gömda innehållet och dekorativ glasyr. Frasiga men ändå mjuka, man äter gärna både en…två, tre och kanske en till lite senare! 😉
100 g smör
3½ d vetemjöl
3 msk kallt vatten
½ tsk salt
Sylt eller annan fyllning.
Dekor
2 dl florsocker
3 tsk vatten
ev. färg & strössel
Knåda ihop smör, vetemjöl och salt. Tillsätt vattnet lite i taget och arbet ihop till en smidig deg. Går även att köra degen i matberedare men sluta såfort du ser att degen gått ihop.
Täck degen med plastfolie och låt stå i kylskåpet i ca 1 timme.
Värm ugnen till 175 grader.
Dela degen i två delar och kavla ut varje del ca 3 mm tjockt mellan två bakplåtspapper. Ta bort det översta papperet och skär degen i rektanglar, ca 5 x 8 cm eller valfri storlek men inte smalare då syltet gärna vill rinna ut.
Lägg hälften av dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
Klicka ut ca 1 tsk sylt i en sträng längs mitten av varje rektangel.
Lägg ihop dem med resten av degrektanglarna och tryck noggrant ihop kanterna med hjälp av en gaffel. Pricka degen försiktigt med gaffeln utan att göra hål rakt igenom.
Grädda kakorna i ca 15 minuter. Låt svalna en stund på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.
Blanda ihop ingredienserna till glasyren. Den ska vara tjockflytande. Häll glasyren över kakorna och dekorera eventuellt med strössel.