Jag gav mig själv en utmaning häromdagen, jag ville lyckas med att göra en riktigt luftig bulle fylld med vaniljkräm. Jag har gjort det en gång för väldigt många år sen men då blev dom så dåliga att jag blev lite avskräckt. I helgen satte jag 10 av 10 enligt Jimmy i smak och luftighet. Löjligt glad är jag för det 😉
Kommer uppdatera receptet med bättre foto en annan dag, jag behöver dagsljus och ett bra bjudtillfälle 😉
Till ca 30 bullar behöver du ha:
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
2 ägg
200 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl
Fyllning
ca 2 dl marsankräm/vaniljkräm
Pensling
1 ägg, uppvispat
Garnering
2–3 msk smör, smält
strösocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Blanda färdig marsankräm/vaniljkräm enligt förpackningen, ca 2 dl går det åt. Låt den stå och tjockna i kylen.
3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar.
4. Platta ut bullarna, kupa handen och lägg rundeln i handen. Lägg en klick vaniljkräm i mitten. Nyp ihop bullen ordentligt utan att krämen rinner ut.
5. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min.
7. Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är ljumna. Doppa dem i strösocker och låt dem kallna. De bullar som inte ska ätas direkt kan frysas in och garneras med socker senare.
Källa: Tidningenhembakat.se