Provade en fettnålare variant av äpplerutor och det blev en flufflig och god kaka. Jag skulle väl föredra lite vaniljvisp eller grädde till, men jag är ju en gräddtok! Dom fick gott betyg av Jimmy utan varken grädde eller vaniljsås 🙂
Äpplerutor.
Långpanna 30 x 40 cm
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 dl strösocker
3 dl mjölk, 3 procent
4 msk smält smör
Fyllning
½ dl strösocker
2 msk mald kanel
6 äpplen
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
2. Knäck äggen i en skål och rör i sockret. Blanda ner mjölk och smör. Rör samman mjölblandningen med äggsmeten.
3. Blanda socker och kanel i en påse. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i påsen och skaka om.
4. Klä en långpanna, 30 x 40 cm, med bakplåtspapper. Vill du ha högre bitar väljer du en mindre långpanna, 25 x 35 cm. Häll smeten i formen och tryck ner äppelklyftorna. Strö över pärlsocker.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Känn med en sticka så att kakan är färdiggräddad. Det tar längre tid om du har en mindre långpanna. Skär kakan i rutor.