Möra citronkakor med kanelsocker.
30 st
1 dl Socker
4,5 Vetemjöl
1 msk Vaniljsocker
1 citron
1 äggula
200 g Smör/margarin
En nypa salt
Kanelsocker
1 msk kanel
1 dl socker
**********************************
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop vetemjöl, socker och vaniljsocker i en bunke. Skölj citronen noga. Finriv det yttersta skalet. Skär smöret i kuber och blanda ihop med händerna i mjölbladningen till en smulig massa. Tillsätt äggula, citronskal och salt och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Blanda ihop socker och kanel på ett fat.
Tag upp degen ur bunken och forma till två rullar. Dela varje rulle i 15 bitar och rulla sedan till bollar. Rulla bollarna i kanelsockret och lägg sedan på bakplåtspappersklädda plåtar. Tryck till kakorna med en gaffel efter halva tiden i ugnen ungefär.
Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 10 minuter, eller tills kakorna fått lite färg.
Mandelkakor med choklad
ca 45 st
200 g smör/margarin ( rumsvarmt )
200 g mandelmassa
3 dl vetemjöl
100 g mörk choklad
Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan grovt. Blanda med smör och vetemjöl till en jämn smet. Spritsa ut till kakor, ca 1 ½ cm tjocka och 3 cm långa eller forma degen till 1 ½ cm tjocka rullar och skär i bitar. Lägg ut kakorna på bakplåtspapper på en plåt och grädda i mitten av ugnen 10-12 min. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro och ringla över kakorna. Lå