Den här gjorde jag på nyårsafton, en rätt som är ungefär som potatisgratäng i smak men på ett lite festligare sätt. Görs i form med löstagbar kant och serveras i tårtbitar. Här åt vi den ihop med vitlökssås, vildsvin och lite andra tillbehör.
Potatiskaka.
1 kg potatis
1/2 purjolök
1 dl hackad persilja
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl riven ost
4 ägg
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
Sätt ugnen på: 175°
- Skala och skiva potatisen tunt. Skölj och strimla purjolöken fint. Blanda purjolök, persilja, salt, peppar och ost.
- Smörj en rund form med löstagbar kant. Klä den utvändigt med folie ifall den skulle läcka.
- Varva potatis och ostblandning i formen. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk, och häll i formen. Peta lätt i potatisen så att blandningen rinner ner.
- Grädda i ca 1 timme och 15 minuter eller tills potatisen är mjuk.