Här har ni ett recept på en glutenfri och nyttig kycklingpaj som jag i en hast uppfann under flytten men som blev så god att jag var tvungen att äta den igen och nu måste jag skriva ner receptet så jag inte glömmer och så att fler kan ta del av en paj som faktiskt kan räknas som hälsosam utan en massa dumt vetemjöl och fett.
Pajdegen är mager och gjord på majsmjöl samt rismjöl, majsmjölet ger en god smak och rismjöl gör den porös. Bakpulvret i degen gör att den blir lite tjockarre än vad den från början ser ut att bli. Receptet är följande!
Pajdegen
50 g rumstempererat smör
1,5 dl mjölk
2 dl majsmjöl
2 dl rismjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Fyllning
2 stekta kycklingfileér
1 burk skivade champinjoner ( eller färska om du hellre vill )
Broccoli ca 10 buketter
1 paprika
1 röd lök
ca 70-100 g riven ost 12%
Äggstanning
2,5 dl mjölk / matlagningsgrädde
3 ägg
Lite salt och svartpeppar
Gör såhär
Se till att ha två kycklingfileer färdiga.
Knåda ihop alla ingrediensena till pajdegen och tryck ut i en rund pajform eller en ugnsform på ca 20×30 cm
Förgrädde pajskalet i ca 10 min på 200 grader
Skär champinjoner, paprika och lök i småbitar och bryn med lite salt och peppar. Skär under tiden fileerna och klipp sönder broccolin som ska vara kokad innan. Lägg sen allt i pajskalet. Rör ihop äggstanningen och häll på och strö slutligen över osten och grädda pajen på 225 g i ca 20 min eller tills ytan fått lite färg.
Vi åt det här ihop med en kall sås på lätt creme fraiche utspädd på lite vatten så den blev lite tunnare, en klick lättmajonäs i och så två vitlöksklyftor, salt och peppar.