Crazy Housewife

Saftigt bröd med äpple & skållat havre

 
Det här brödet blev en favorit, luftigt, håligt och saftigt med en hård skorpa! Det tar lite tid pågrund av jästiderna men ta det en ledig dag eller helg, själva arbetet tar i sig inga tider!
Det krävs dock lite planering, gör såhär :
 
Börja med en fördeg
5 g jäst
200 g vatten
200 g vetemjöl special
5 g salt
Blanda ihop och låt stå i bunke över natten i kylskåper. Eller ungefär 2 timmar i rumstemperatur.
Den kommer jäsa upp lite och bli lite bubblig på ytan. En snabb surdeg!
 
Gör sedan det här så hinner det svalna och stå till sig lite innan bakning:
Havre- och äppelskållning
30 g ljus sirap eller honung
150 g äpple , skalat och skuret i små bitar
320 g vatten
100 g havregryn
Koka vatten,äpple och sötning i några min s äpplebitarna blir mjuka. Rör ner havregrynen
 
Efter natten eller dom två timmarna fortsätter du såhär:
Blanda ihop allt:
Fördegen
Havre- och äppelskållningen
600 g vetemjöl special
150 g vatten
18 g salt
15 g jäst
Kör allt i assistent cirka 10-12 minuter. Häll i saltet sist och kör ett par minuter till.
Det blir en ganska kladdig deg.

Låt degen jäsa i en plastlåda med lock 2,5 timmar men gå en gång i timman och vik in alla kanter mot mitten, låt degen fortsätta jäsa efter det igen. Hur du ”viker” finns att se på youtub om du är osäker. 

När degen jäst till dubbel storlek och ser ut att ha fina luftbubblor i sig häller du upp den på mjölat bakbord eller direkt på bakplåtspapper ( med lite mjöl under!) ta föriktigt med dom då du vill behålla luften i degen! 

In i ugnen. Först 250 grader, sen kan du sänka lite till ca 225 så du inte bränner ytan. När brödet är fördigt är det runt 95 grader i mitten. Osäker på hur lång tid det tog. Graderna kollar du enkelt med en vanlig kökstermometer. 

 
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats