Varför måsta alla bygga upp rädslan om att misslyckas med sin bearnaisesås? Gör man som man ska var det absolut inga problem, jag fixade min på första försöket utan problem. Här ska ni få en bra förklaring på hur du lyckas med din bea!
Klassisk bearnaise
2 msk vatten
2 msk vitvinsvinäger
1 scharlottenlök ( finhacka )
5 vitpepparkorn
1 tsk torkad dragon
Lägg allt i en kastrull och låt koka upp och låt all vätska reducera helt och häll sedan på ca 2 msk till och låt nästan allt koka bort.
Smält 150 g smör under tiden du gör avkoket.
Sila ner resterna av vätskan från avkoket i en annan kastrull som du sedan sätter över ett vattenbad med sjudande vatten i.
Häll ner 2 st äggulor, 1 i taget och vispa hela tiden. Fortsätt vispa tills äggulorna tjocknat, dom får dock inte bli mer än 70 grader. Ha en termometer tillgänglig. Blir det för varmt, kyl ner snabbt genom att kyla botten med kallvatten.
När äggulorna tjocknat, ta bort kastrullen från vattenbadet och ställ på en fuktig trasa. Låt svalna ca 3-5 min. Nu ska smöret ner! Smöret får inte vara över 60 grader helst, du ska kunna stoppa ner ett finger utan att bränna dig. Ca 40 grader skulle jag rekommendera!
Droppa lite i taget, vispa vispa vispa! Droppa igen, vispa in i såsen och fortsätt så tills smöret är slut. Vispa tills konsistensen blivit bra.
Smaksätt sedan med torkad dragon, färsk/fryst persilja och ev lite lite mer malen vitpeppar och pyttelite salt beroende på om du hade osaltat,normalsaltat eller extrasaltat smör. Jag hade normalsaltat o behövde bara några ynka korn salt.