ev. 2 msk lingonsylt
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smält avsvalnat smör och gräddfil samt de torra ingredienserna och rör ihop till en slät smet. Tillsätt ev. lingonsylt om du vill ha det. Klicka ut i minimuffinsformar. Grädda i 200g i ca 12 minuter.
Marängsmörkräm… kräver lite mer arbete 🙂
I den här tabellen ser ni mängden socker, smör och vaniljsocker till mängden äggvita. Till 30 mini cupcakes använde jag mig av 4 äggvitor.
Äggvita
|
Socker
|
Smör
|
Vaniljsocker
|
1
|
0,56 dl
|
63g
|
0,25 tsk
|
2
|
1,1 dl
|
125g
|
0,5 tsk
|
3
|
1,69 dl
|
188g
|
1 tsk
|
4
|
2,25 dl
|
250g
|
2 tsk
|
5
|
2,75 dl
|
313g
|
1,25 tsk
|
Börja med att tärna upp smöret. Lägg smörkuberna på ett fat och ställ undan för att de ska kunna bli rumsvarma. Det ska vara riktigt smör, det är viktigt. Margarin fungerar inte riktigt likadant temperaturmässigt. Marängsmörkrämen behöver att smöret för att stelna i kyla. Det är det som gör att spritsen håller sig.Margarin stelnar inte lika mycket och kommer därför inte att fungera på samma sätt.
Gör i ordning ett vattenbad och ta fram en kökstermometer. Vet du inte vad är vattenbad är är det förmodligen på tiden att du tar reda på det… google eller youtube!
Var noga med att det kokande vattnet inte når botten på vattenbadet. Sedan kläcker du försiktigt äggen och sparerar dem i gulor och vitor. Vitorna lägger du i vattenbadsskålen. Häll i sockret och vispa samman. Sätt skålen över vattenbadet och lägg i termometern. Vispa hela tiden och försök få ner sockret som fastnar på kanterna. Värm äggblandningen till 60 grader.
Ta bort från vattenbadet och fortsätt vispa eller häll över i en köksassistent eller annan skål. Börja vispa på en medelhög hastighet. Känn hur varm skålen är längst ner. Marängsmeten ska vispas tills skålen är ungefär fingervarmt. När skålen är ljummen har du fått en bra och stadig maräng. Nu sätter du hastigheten på låg-medel. Sedan tillsätter du en smörkub i taget. Smörkuben ska bli helt invispad i marängen innan du tillsätter nästa.
När allt smör är tillsatt ser det inte alltid perfekt ut på en gång, är det grynigt fortsätt vispa på samma hastighet så kommer det såsmåningom bli en jämt och luftig smet. När den ser bra ut vispar du ner vaniljsocker och eventuellt rivet skal av citron eller apelsin, passar bra till dessa muffins.
Du kan självklart smaksätta din smörkräm med vad du vill men tänk på att det blir mer vätska om du tillsätter något flytande och då blir den lätt lös om du inte från början ökar på marängen.
Lycka till!
åh vad de ser gott ut! Måste jag absoult testa!